Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) adott otthont Rodrigo Ballester, az Európai Tanulmányok Műhely vezetője és Marc De Vos, a Superpower Europe: The European Union's Silent Revolution című könyv szerzője közt megrendezett vitának.

Az EU kritikus válaszúthoz érkezett, a vita középpontjában azok a jelentős kihívások álltak, amelyekkel a szabad piacról az államközpontú modellre való áttérés során szembesül, különös tekintettel arra, hogy milyen következményekkel jár, ha demokratikus legitimáció nélküli szuperszabályozóvá válik.

 

A vita azt vizsgálta, hogy az EU önérdekének hangsúlyozása hogyan vezetheti el az EU-t azoktól a demokratikus eszméktől, amelyek fenntartására törekszik. Az egyik fő aggály az a tendencia, hogy az EU az irányítást kiszervezi a vállalatoknak, amint azt a vállalati fenntarthatósági jelentésről szóló irányelv (CSRD) is mutatja. Ez az irányelv jelentősen kiterjeszti az EU-n belül működő jogalanyokra vonatkozó környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) jelentéstételi követelményeket, ami kérdéseket vet fel az EU joghatósági hatókörével kapcsolatban.

 

Mivel a tagállamok együttesen küzdenek a kihívások kezeléséért, fennáll a veszélye annak, hogy összefognak, és másokra nyomást gyakorolnak, hogy alkalmazkodjanak, vagy marginalizálódjanak. Mindazonáltal a beszélgetés rávilágított arra, hogy az EU szerkezetének reformja a föderális rendszer teljes elfogadása nélkül is lehetséges. Felhívta a figyelmet a rugalmasság, a többsebességes integráció, valamint az uniós szerződésekben megfogalmazott hatáskör-átruházás és szubszidiaritás elvének betartása fontosságára.