Olvasási idő: 2 perc

Hogyan értelmezhető a spanyolországi helyzet? Miért nem aggódik az EU a spanyolországi jogállamiság kérdésével kapcsolatban? Milyen a jogi helyzete Katalóniának? Többek között erről is szó esett az Európai Tanulmányok Műhely rendezvényén.

A panelbeszélgetésben részt vett Juan Garcia Gallardo, Kasztília és León autonóm közösségének alelnöke, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója. Az esemény moderátora Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Központjának vezetője volt.

A panelbeszélgetés a spanyolországi jogállamisági problémák általános felvázolásával kezdődött, kitérve a Brüsszel által Magyarországgal és Spanyolországgal szemben tanúsított kettős mércére is.

Több százezer ember töltötte meg Spanyolország 52 tartományi fővárosának utcáit, amit az váltott ki, hogy Pedro Sanchez amnesztiaalkut kötött a katalán szeparatista Junts párttal, amelyet korábban Carles Puigdemont alapított, aki 2017-ben a sikertelen elszakadási kísérletet vezette.

Ez nagyfokú felháborodást váltott ki, mivel a fent említett megállapodás komoly veszélyt jelent a spanyol jogállamiságra nézve, mivel dekriminalizálja az állam ellen elkövetett egyes súlyos bűncselekményeket. Ezt az alkut kizárólag politikai okokból kötötte Pedro Sanchez, hogy politikai befolyást, támogatást szerezzen, és így megőrizhesse hatalmát.

Milyen hosszú távú következményei lesznek annak, ha az amnesztiatörvényt elfogadják? Brüsszel miért nem emeli fel a hangját? Ezekre az égető kérdésekre még nem kaptunk választ.