Reading time: 2 minutes

During the conference, Rodrigo Ballester asked the pannelists about the impact of EU legislation, during the first day of the conference.

The pannelists:

 

 

  • George Chirita, a Román Audiovizuális Kommunikációs Egyesület igazgatója
  • Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke
  • Florian Nehm, az Axel Springer SE EU rovatának vezetője
  • Dr. Jorge Soley, az El Debate munkatársa
  • Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, a KESMA kuratóriumi tagja
  • Moderátor: Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője

 

A panelbeszélgetés középpontjában a szerzői és ahhoz kapcsolódó jogokról szóló 2019. évi irányelv, valamint az Európai Bizottság javaslata, a médiaszabadságról szóló törvény állt.

A beszélgetés során Rodrigo Ballester a szerzői jogról szóló irányelv létjogosultságáról kérdezett; valamint rátért a média helyzetével kapcsolatos legnagyobb veszélyekre, problémákra. Emellett arra volt kíváncsi, a felszólalók szerint a Tanács elfogadja-e, a jelenleg tárgyalás alatt álló médiaszabadságról szóló törvényt, vagy sem.

Florian Nehm szerint a média helyzetével kapcsolatos kérdésnek a tagállamok kezében kell maradnia, és a szerzői jogról szóló irányelvet is a nemzetállamok fogják végrehajtani.

Jorge Soley kiemelte, hogy a spanyol El Debate legfontosabb célja az oktatás, de ennek fenntarthatónak kell lennie, és alkalmazkodnia kell a változó környezethez. Szerinte a fő problémát az állami szabályozás jelenti. 

Koltay András szerint a médiaszabadságról szóló törvényjavaslatot a jelenlegi formájában nem fogják elfogadni. Hozzátette, hogy a médiaszabályozásnak a nemzeti hatáskörbe kell tartoznia.

Szánthó Miklós szerint a legnagyobb veszélyt manapság a „cancel culture” jelenti. Ezek az irányelvek és ajánlások eredetileg semlegesek, de végül politikai érdekeket szolgálnak.

George Chirita kiemelte, hogy napjaink legnagyobb problémáját és kihívását a digitális kommunikációra való átállás jelenti.